Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων & Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Human Resource Management and Digital Transformation) στηρίζεται στην επιβεβαιωμένη πια διαπίστωση ότι η Διαχείριση και Ανάπτυξη των Ανθρωπίνων Πόρων (ΑΠ) συνιστά εξαιρετικά κομβική παράμετρο επιβίωσης και ανάπτυξης των σύγχρονων επιχειρήσεων.
Η ικανοποίηση των πελατών (Εσωτερικών & Εξωτερικών), οι πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης, η προστασία του περιβάλλοντος και η συνεισφορά σε προγράμματα των τοπικών κοινωνιών, προσδίδουν μία νέα αξία στην επιχείρηση. Οι πτυχές της Διαχείρισης Ανθρωπίνων πόρων συμβάλλουν κυρίαρχα ώστε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ανταγωνιστικές προκλήσεις και να δημιουργήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η ευθυγράμμιση των στρατηγικών Διαχείρισης ΑΠ με τις επιχειρηματικές στρατηγικές και η ένταξή τους στο ολοκληρωμένο λειτουργικό μοντέλο είναι από τα σημαντικότερα θέματα και προκλήσεις στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, καθώς συνδράμουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής της επιχείρησης. Η σύνδεση των Ανθρωπίνων πόρων με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό προσδίδει στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ένα σύγχρονο περιεχόμενο που ικανοποιεί την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί στο σημερινό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο και την ομαλή μετάβασή τους στη ψηφιακή εποχή.
Το Π.Μ.Σ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Ψηφιακός Μετασχηματισμός έχει ως σκοπό την παροχή μεταπτυχιακών σπουδών υψηλού επιπέδου που θα εφοδιάζουν τους φοιτητές με γνώσεις, αλλά και δεξιότητες για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων στον εργασιακό χώρο και την εύρεση ευέλικτων, ευφυών, καινοτόμων λύσεων σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, συνδεόμενη άρρηκτα με τον ανθρώπινο παράγοντα, συνιστά έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα που επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό τη πορεία του παραγωγικού, Οικονομικού και Αναπτυξιακού προσανατολισμού μιας Χώρας. Η κρισιμότητα αυτή αυξάνεται αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Οικονομικό, Νομοθετικό, φορολογικό και Τεχνολογικό περιβάλλον εξελίσσεται διαρκώς και μεταβάλλεται ακολουθώντας ξέφρενους ρυθμούς μετατόπισης σε συνεχώς πιο απαιτητικές συνθήκες. Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα τομέα πολυσήμαντο, πολύ– παραμετρικό και εξαιρετικά κομβικό ως προς τη δυναμική και τα αποτελέσματα για την επιχείρηση, τον οργανισμό και κατ’ επέκταση για το Κοινωνικό Σύνολο και τον Οικονομικό και Παραγωγικό ιστό της χώρας.
Οι σημερινές ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν στο κόσμο των Επιχειρήσεων, όλων των κλάδων, απαιτούν καλά εκπαιδευμένα στελέχη σε θέματα Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με έμφαση στις ικανότητες ανάγνωσης των μεταβολών του περιβάλλοντος, ολιστικής οπτικής του συστήματος, με προσανατολισμό συνεχούς διεύρυνσης του πεδίου θέασης. Επιπροσθέτως, παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο εντατικοποίηση της επιστημονικής ερευνητικής δραστηριοποίησης σε θέματα που σχετίζονται με την Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών και συστημάτων.
Το Π.Μ.Σ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Ψηφιακός Μετασχηματισμός αποσκοπεί στην ειδίκευση σαράντα (40) εισακτέων ανά έτος, αποφοίτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα.
Το Π.Μ.Σ επιδιώκει την καλύτερη δυνατή επαφή της επιστημονικής γνώσης με τη βιωματική που συνοδεύει τους συμμετέχοντες, μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την διεπιστημονική και επιστημολογικά πολύπλευρη αναζήτηση του μονοπατιού δημιουργίας νέας γνώσης. Ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός ως φιλοσοφία και πρακτική συνολικής λειτουργίας του Π.Μ.Σ Διαχείριση Ανθρωπίνων πόρων και Ψηφιακός Μετασχηματισμός ενισχύει τη δυνατότητα ανάπτυξης της ενσυναίσθησης των στελεχών που απαιτείται για όσους κατέχουν ή θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης σε τμήματα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων.
Αναλυτικότερα το Π.Μ.Σ. Διαχείριση Ανθρωπίνων πόρων & Ψηφιακός Μετασχηματισμός εστιάζεται και καλύπτει μέσω των γνωστικών αντικειμένων, τις γνώσεις, δεξιότητες και τάσεις:
- Στην Διοίκηση και σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, μιας επιχείρησης όπως η Στρατηγική, οι Διαδικασίες, τα Πληροφοριακά Συστήματα, η Λογιστική, η Καινοτομία, η Εταιρική Κοινωνική ευθύνη, η Αλλαγή, η Ηθική , πάντα μέσα από το πεδίο θέασης της Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
- Στην καινοτόμο Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον είτε αφορά τις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B) είτε μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων (B2C)
- Στην Ψηφιακή Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και στον Ψηφιακό μετασχηματισμό
- Στον εμπλουτισμό θεωρητικών γνώσεων και στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την στελέχωση θέσεων ευθύνης του ανώτερου και ανώτατου επιπέδου στα τμήματα Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων
- Στην εφαρμογή όλων των παραπάνω και σε δυναμικούς τομείς δραστηριοποίησης της Ελληνικής Οικονομίας όπως είναι η Βιομηχανία, το Εμπόριο, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Τεχνολογία και η Παροχή υπηρεσιών
Στόχος του είναι η απόκτηση από τους αποφοίτους του της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης, δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στα προαναφερθέντα αντικείμενα ώστε να επιτύχουν:
- την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για την ανάλυση και επίλυση σύνθετων και πολυδιάστατων δυναμικών προβλημάτων Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στη Ψηφιακή εποχή
- την χρησιμοποίηση των κατάλληλων μεθοδολογικών εργαλείων διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού με προσανατολισμό στην ευθυγράμμιση της Διοίκησης ,της στρατηγικής και της ανάπτυξης μέσα από την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα
- την ανάγνωση οργανωσιακών προβλημάτων και τον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, έτσι ώστε να υπηρετείτε ο ρόλος του Παράγοντα Αλλαγής και να επιτυγχάνεται η αρμονία με το εξωτερικό περιβάλλον
- την διαδρομή διαμόρφωσης του ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του άυλου συγκριτικού πλεονεκτήματος μιας επιχείρησης που είναι ο ανθρώπινος παράγοντας
- τη συγκρότηση επαρκούς γνωστικής υποδομής, χρήσιμης για τη λήψη αποφάσεων, την προσαρμογή των συστημάτων διοίκησης και λειτουργιών στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον καθώς και την εμβάθυνση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται από τα ηγετικά στελέχη της.